Blåsarsymfonikerna

Blåsarsymfonikerna

– En blåsensemble i framkant

Blåsarsymfonikerna (tidigare Stockholms Läns Blåsarsymfoniker) har, liksom Länsmusiken i Stockholm, Musikaliska på Nybrokajen i Stockholm som hemmascen. Det är en nyfiken orkester som utmärker sig för sin stora genrebredd, sina gränsöverskridande samarbeten och ovanligt jämställda programpolitik. Blåsarsymfonikerna verkar med stöd av Region Stockholm.

Blåsarsymfonikerna har utvecklats från en musikkår i SL:s regi – under namnet Stockholms Spårvägsmäns Musikkår – till en modern, djärv och nyskapande ensemble som funnits i Sveriges musikliv sedan 1906.. Orkestern verkar främst i Region Stockholm, men har etablerat sig som en av Nordens ledande blåsarensembler med växande internationellt renommé. Orkestern består idag av 27 halvtidsanställda musiker samt två arrangörer på halvtid. De flesta är också frilansare, flera är tonsättare, dirigenter, lärare vid kulturskolor samt högre musikutbildningar.

Blåsarsymfonikerna bedriver trots begränsad tid till sitt förfogande ett viktigt didaktiskt arbete med konserter för och med barn och unga. På engelska heter orkestern The Swedish Wind Ensemble. Cathrine Winnes är sedan hösten 2015 Blåsarsymfonikernas konstnärlige ledare, och tillträdde som chefsdirigent under 2016.

Besök Blåsarsymfonikernas hemsida